Центар за посетиоце “Царичин град”

Центар за посетиоце „Царичин град“ је отворен 17. јуна 2024. године за потребе презентације археолошког локалитета „Царичин град“, Парка природе „Радан планина“ као и туристичких атрактивности и културно- историјског наслеђа којим располаже општина Лебане.

Центар за посетиоце се налази у подножју самог археолошког налазишта. Има салу за презентацију са стручним вођењем кроз поставку реплика артефаката пронађених на локалитету, затим показивања садржаја на тотемима и носачу електронских информација са приказом Царичиног града у условима виртурелне стварности помоћу ВР наочара.

Има салу опремљену за научне скупове и радионице са 50 седишта. Испред ове две сале је простор амфитеатра, на отвореном, са 360 седишта. У наставку је паркиралиште за аутобусе и аутомобиле.

Непосредно уз Центар за посетиоце „Царичин град“ налази се раније саграђен Визиторски центар „Теодора“, који носи име византијске царице, супруге Цара Јустинијана Првог. Визиторски центар располаже рестораном од 40 места у унутрашњем простору и још 60 места на покривеној тераси. Ресторан нуди јела традиционалне српске кухиње. Мала конференцијска сала Визиторског центра опремљена је аудио-визуелном техником за презентације, са 40 места за седење. У смештајном делу има шест двокреветних и две трокреветне собе, укупног капацитета 18 индивидуалних лежаја.

dav

logo     Од отварања 2012. године, на стогодишњицу почетка археолошких истраживања до данас Визиторски центар „Теодора“ и археолошки локалитет „Царичин град“ су били места окупљања научне и стручне јавности, извођења часова у природи, манифестација на тему Византије и Јустинијанове владавине. Овде се одржавају квизови знања из појединих школских предмета, као на пример, на светски Дан заштите животне околине, затим из историје. поводом годишњица славних догађаја из српске прошлости, Ликовна колонија „Царичин град“, манифестација „Улицама Царичиног града“ са практичним приказом разних старих заната, гастрономије шестог века, свечаном академијом у којој се ангажују школска деца основних школа и кроз уметнички израз приказују аутентичан живот Царичиног града у шестом веку.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *